Groene ontmoetingsplek wordt feestelijk geopend

LEUTH – De grijze parkeerplaats van schuttersgebouw De Vriendenkring in Leuth is de afgelopen maanden flink opgeknapt. Deze metamorfose kan niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom wordt het terrein voor en naast het dorpshuis op 22 april om 14.30 uur feestelijk geopend. Wethouder van de gemeente Berg en Dal Ria Barber (LOKAAL!) knipt het lint dan officieel door.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken, elkaar te ontmoeten, een rondje te lopen over het terrein, aan te horen welke vernieuwingen er allemaal plaats hebben gevonden en niet onbelangrijk het compleet nieuwe terras in te luiden.

Groenplan

Tussen de kermis (oktober) en carnaval (februari) is er door aannemers, onderaannemers én vrijwilligers hard gewerkt aan een facelift van de parkeerplaats naast De Vriendenkring. Zo zijn er bomen gepland, bloembakken geplaatst, watertanken onder de grond geplaatst om zo regenwater op te vangen, een nieuw terras aangelegd met waterdoorlatende ondergrond en de Jeu de boules-baan verplaatst en vernieuwd.

Wat bovendien in het oog springt, is de beweegtuin. Iedere inwoner van Leuth kan gebruikmaken van de attributen die het lichaam stimuleren. Bijvoorbeeld na een wandeling of een rondje hardlopen. De beweegtuin biedt ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld fysiotherapie en seniorengym. Voor de jongste inwoners is er een zandbak met twee speeltoestellen geplaatst. Op deze manier ontstaat er in het groen een ontmoetingsplek voor iedereen.

Deze grote verbouwing is onderdeel van het Groenplan, dat past binnen de strategie van De Vriendenkring. Het gebouw, dat onder meer dienst doet als schuttersgebouw en via de horecavergunning ook feesten en partijen exploiteert, was al volledig vernieuwd. De entree past nu beter bij de ambiance. Bovendien draagt het project bij aan duurzaamheid, biodiversiteit en uitstraling midden in het dorp. Voor het project is subsidie verleend. Stichting Volkbelang van 1895, RCOAK, Oranje Fonds, VSBFonds, Brentano’s, Trees for All, Provincie Gelderland en Gemeente Berg en Dal hielpen mee het project te realiseren.

Terras geopend

Om de feestelijke opening wat extra kracht bij te zetten, opent op 22 april het compleet vernieuwde terras. Het terras is vanaf zaterdag 22 april iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend – mits er genoeg vrijwilligers voorhanden zijn – tot aan de Leuthse kermis begin oktober. Daarmee zet De Vriendenkring een grote nieuwe stap en krijgt Leuth er een fraaie nieuwe hotspot bij voor inwoners én voorbijgangers. Het terras is gesitueerd aan de voorkant van het gebouw, ter hoogte van de Steenheuvelsestraat.